Historia Pizzy


Historia pizzy rozpoczęła się już w starożytnej Grecji. Nosiła tam nazwę "plankuntos". Dopiero później, po podbiciu Grecji pieczony placek przyprawiany ziołami przywłaszczyli sobie Rzymianie i nadali mu swoją własną nazwę. Ziołowe placki wypiekano również w Egipcie, by uczcić urodziny faraona. Na końcu zaś byli Amerykanie, którzy stworzyli swoją własną, bardziej kaloryczną wersję. 

Pierwsza Margherita


Odkąd do Europy, w XVII wieku sprowadzono pomidory, niemalże natychmiast warzywa te pojawiły się na chrupiącym cieście. Najczęściej raczyli się nimi Neapolitańczycy. Podczas odwiedzin królowej Włoch w 1889 roku, Małgorzaty Sabaudzkiej wraz z mężem, nadworny piekarz wykazał się inwencją i przygotował na ich cześć placek zdobiony dodatkami w kolorach narodowych barw. Tymi dodatkami były: bazylia, mozzarella oraz pomidory. W ten właśnie sposób powstała jedna z najłatwiejszych w przygotowaniu pizza - Margherita. Warto przy tej historii zauważyć, że do dziś (kiedyś wynikało to z biedy) Włosi rzadko przekraczają liczbę 3 składników, twierdząc, iż wystarcza ona do stworzenia idealnej pizzy.

Pizza w Polsce


Wszystkie odpowiedzi na pytanie skąd i jak pizza trafiła do naszego kraju wskazują na dwór króla Zygmunta Starego. Pierwszy raz pojawić się ona miała na stołach podczas przyjęcia weselnego Zygmunta Starego. Najprawdopodobniej naszemu monarsze pizzę podsunęła jego własna żóna - królowa Bona, dzięki której znamy włoszczyznę, kalafiory, sałatę, szpinak oraz oczywiście pomidory. Król podobno był tak zachwycony, iż nakazał włączyć pizzę do codziennego menu.

Sława pizzy


Obecnie pizzę spotkać można niemal na każdym rogu przechadzając się po rynku jakiegokolwiek miasta. Znana jest praktycznie w każdym miejscu na ziemi. Wariantów pizzy w dzisiejszym świecie jest zniewalająca wiele - z pewnością każdy może znaleźć taką, która go zainteresuje.

SPECjalna oferta


Podstawą tego włoskiego dania jest ciasto, a właściwie tajemnica idealnego przepisu na nie. Potem już tylko ogranicza nas wyobraźnia... W naszej ofercie znajdziesz wszystko co jest potrzebne do skomponowania pizzy idealnej: puszystą mozarellę oraz kilkadziesiąt rodzajów żółtych serów. Mrożone warzywa doskonałe jako dodatki do pizzy, tuńczyka, owoce morza, salami oraz inne wędliny. Oprócz tego bogata oferta sosów, gdzie każdy znajdzie swój ulubiony smak, a także majonezy, ketchupy i pulpy pomidorowe.
Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą.