section-top-l

Stripsy w panierce

info

45 min

info-persons

4

info-skill

średni

recipe

Pobierz przepis

Domowe Stripsy stworzone na wzór znanych i uwielbianych polędwiczek z KFC.
Wyśmienite kawałki filetów z piersi kurczaka w chrupiącej, złocistej panierce to przekąska, której mało kto jest się w stanie oprzeć. Proces powstawania domowych stripsów nie jest skomplikowany, a smak... wyjątkowy.

 

Składniki:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • czosnek granulowany w proszku Prymat
  • papryka słodka mielona Prymat
  • papryka ostra wędzona  Prymat
  • sól, pieprz Prymat
  • ok. szklanka mąki pszennej Żabczyńscy typ 500

Ciasto:

  • 2 jajka
  • szklanka mąki 
  • ok. 150 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • papryka chilli mielona
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka kroimy na długie paski o grubości ok 2 cm. Przyprawy mieszamy i obtaczamy w nich kawałki. Tak przygotowane mięso odstawiamy na minimum 30 minut. Przygotowujemy ciasto: Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy mleko, wbijamy jajka i doprawiamy niewielką ilością soli, pieprzu i chili. Całość mieszamy za pomocą miksera przez dłuższą chwilę, tak aby ciasto zdążyło się napowietrzyć. Powinno mieć konsystencje gęstej śmietany. Zamarynowanego kurczaka mieszamy z ciastem. Do osobnego naczynia (najlepiej garnka z pokrywką, lub pojemnika z wieczkiem) wsypujemy ok. szklankę mąki. Po kolei wkładamy do niego kawałki kurczaka po kilka sztuk, zamykamy i potrząsamy energicznie tak aby mąka pokryła kawałki mięsa. Stripsy smażymy na średnim ogniu, w głębokim oleju na złoty kolor (przez ok. 4-5 minut z każdej ze stron).

Inne przepisy Specfood

Sos belgijski do frytek

20 min

łatwy

Sos belgijski do frytek

Belgowie wymyślili nie tylko frytki, ale także doskonałe sosy do nich. Prostota składników wzbogacona i podkręcona octem oraz...czytaj więcej