Domowe Stripsy stworzone na wzór znanych i uwielbianych polędwiczek z KFC.
Wyśmienite kawałki filetów z piersi kurczaka w chrupiącej, złocistej panierce to przekąska, której mało kto jest się w stanie oprzeć. Proces powstawania domowych stripsów nie jest skomplikowany, a smak... wyjątkowy.
Ciasto:
Piersi z kurczaka kroimy na długie paski o grubości ok 2 cm. Przyprawy mieszamy i obtaczamy w nich kawałki. Tak przygotowane mięso odstawiamy na minimum 30 minut.
Ciasto:
Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy mleko, wbijamy jajka i doprawiamy niewielką ilością soli, pieprzu i chili. Całość mieszamy za pomocą miksera przez dłuższą chwilę, tak aby ciasto zdążyło się napowietrzyć. Powinno mieć konsystencje gęstej śmietany. Zamarynowanego kurczaka mieszamy z ciastem. Do osobnego naczynia (najlepiej garnka z pokrywką, lub pojemnika z wieczkiem) wsypujemy ok. szklankę mąki. Po kolei wkładamy do niego kawałki kurczaka po kilka sztuk, zamykamy i potrząsamy energicznie tak aby mąka pokryła kawałki mięsa. Stripsy smażymy na średnim ogniu, w głębokim oleju na złoty kolor (przez ok. 4-5 minut z każdej ze stron).