section-top-l

Pizza z kurkami

info

45 min

info-persons

1 osoba

info-skill

średni

recipe

Pobierz przepis

Wyśmienita pizza z dodatkiem kurek, wzbogacona smakiem pasty z bakłażana i szynką prosciutto crudo. Smak grzybów podkreślony jest pomidorem i świeżymi listkami bazylii. Kompozycja doskonała nie tylko dla smakoszy grzybów.

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • -1/2 łyżeczki soli
  • -10 g świeżych drożdży Babuni
  • -2 łyżki oleju

Dodatki:

  • 300g kurek
  • 2 łyżki gotowej pasty z bakłażana
  • szynka prosciutto crudo
  • duży pomidor
  • świeże listki bazylii
  • tymianek Prymat
  • oregano Prymat
  • 100g startego żółtego sera
  • masło

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuścić w 40 ml letniej wody, dodać łyżeczkę mąki, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztę mąki przesypać na stolnicę, dodać wyrośnięte drożdże, sól, oraz oliwę z oliwek. Dodać ok. 100 ml zimnej wody i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę by podwoiło swą objętość.

Grzyby oczyścić, duże kurki przekroić i dusić na maśle ok. 15 min na małym ogniu. Rozwałkowane ciasto rozłożyć na blaszce do pizzy. Posmarować pastą z bakłażana. Rozłożyć pokrojoną w plasterki szynkę, potem równomiernie grzyby. Ułożyć plastry pomidora i listki bazylii. Oprószyć tymiankiem i oregano, posypać startym serem. Piec ok. 20 minut w temp. 200° aż spód pizzy będzie lekko zrumieniony.

Inne przepisy Specfood

Domowa Pizza

45 min

średni

Domowa Pizza

Klasyczna pizza, na cienkim, chrupiącym cieście, z dodatkiem pomidorków koktajlowych, oliwek i aromatycznym sosem na bazie po...czytaj więcej