Wyśmienita pizza z dodatkiem kurek, wzbogacona smakiem pasty z bakłażana i szynką prosciutto crudo. Smak grzybów podkreślony jest pomidorem i świeżymi listkami bazylii. Kompozycja doskonała nie tylko dla smakoszy grzybów.
Ciasto:
Dodatki:
Drożdże rozpuścić w 40 ml letniej wody, dodać łyżeczkę mąki, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztę mąki przesypać na stolnicę, dodać wyrośnięte drożdże, sól, oraz oliwę z oliwek. Dodać ok. 100 ml zimnej wody i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę by podwoiło swą objętość.
Grzyby oczyścić, duże kurki przekroić i dusić na maśle ok. 15 min na małym ogniu. Rozwałkowane ciasto rozłożyć na blaszce do pizzy. Posmarować pastą z bakłażana. Rozłożyć pokrojoną w plasterki szynkę, potem równomiernie grzyby. Ułożyć plastry pomidora i listki bazylii. Oprószyć tymiankiem i oregano, posypać startym serem. Piec ok. 20 minut w temp. 200° aż spód pizzy będzie lekko zrumieniony.