section-top-l

Pizza wegetariańska na dyniowych talarkach

info

45 min

info-persons

1 osoba

info-skill

średni

recipe

Pobierz przepis

Pizza na dyniowych talarkach dla miłośników wegetariańskich potraw i ciekawych, nowych doznań kulinarnych. Z sosem czosnkowym, na cienkim, chrupiącym cieście z kawałkami dyni, które doskonale komponują się ze smakiem pomidorów, papryki, cebuli i kukurydzy.

Składniki:

Spód:

  • ciasto na pizzę
  • kawałki dyni wykrojone na płaskie spore talarki

Sos:

  • śmietana
  • jogurt naturalny
  • czosnek
  • sól
  • pieprz

Dodatki:

  • pomidorki koktajlowe przekrojone wzdłuż na pół
  • papryka zielona i żółta
  • 1 czerwona cebula
  • kukurydza konserwowa Dawtona
  • suszone pomidory
  • mozarella Galbani
  • bazylia Prymat
  • oregano Prymat

Dodatkowo:

  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Śmietanę i jogurt naturalny mieszamy proporcjach 1:1, dodajemy wyciśnięty czosnek oraz przyprawy i mieszamy. Tak przygotowanym sosem smarujemy talarki z dyni. Ciasto na pizzę rozkładamy na blaszce i na nim układamy talarki z dyni. Na całości układamy pokrojoną w kostkę paprykę, pomidorki świeże i pokrojone suszone, cebulę w krążkach oraz kukurydzę. Całość posypujemy ziołami, na koniec układamy plastry mozarelli. Piekarnik nagrzewamy do 190°, pizzę pieczemy tak długo, aż dynia stanie się miękka i elastyczna.

Inne przepisy Specfood

Domowa Pizza

45 min

średni

Domowa Pizza

Klasyczna pizza, na cienkim, chrupiącym cieście, z dodatkiem pomidorków koktajlowych, oliwek i aromatycznym sosem na bazie po...czytaj więcej

Pizza z kurkami

45 min

średni

Pizza z kurkami

Wyśmienita pizza z dodatkiem kurek, wzbogacona smakiem pasty z bakłażana i szynką prosciutto crudo. Smak grzybów podkreślony...czytaj więcej