section-top-l

Kofta - kebab na patyku

info

30

info-persons

4

info-skill

łatwy

recipe

Pobierz przepis

Kofta kebab to danie typowe dla kuchni Bliskiego Wschodu. Mięso mielone doprawiane jest charakterystycznymi przyprawami, podawane w chlebku arabskim lub na talerzu z frytkami, ryżem oraz surówkami. Popijane często napojem na bazie jogurtu - ayranem.

.

Składniki:

  • 400 g wołowego mięsa mielonego
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki ostrej papryki - Prymat
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne - Prymat
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego - Prymat
  • pół łyżeczki suszonych nasion kolendry - Prymat
  • pół łyżeczki cynamonu - Prymat
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • łyżka mięty - Spec Mięta
  • łyżka kolendry - Spec Kolendra
  • 4 łyżki oliwy z oliwek - Pietro Coricelli
  • sól - Spec Sól Spożywcza
  • pieprz - Spec Pieprz Czarny
  • łyżeczka cukru
  • chlebek arabski - Chleb Arabski Sooraj
  • ayran -  Haydi Ayran

Sposób przygotowania:

Mięso łączymy ze wszystkimi przyprawami, dodajemy około 2 łyżek zimnej wody. Dokładnie wyrabiamy, doprawiamy odrobiną soli, pieprzu i łyżeczką cukru. Mięsem obklejamy patyczki do szaszłyków. Gotowe smarujemy oliwą i grillujemy na patelni z każdej strony po 60 sekund, pamiętając, aby nie przesuszyć mięsa. 

Podawać na chlebku arabskim z warzywami lub surówką oraz Ayranem do popicia.

Inne przepisy Specfood

Ezme - Turecka sałatka

60 min

łatwy

Ezme - Turecka sałatka

Sałatka Ezme to przepis pochodzący z kuchni tureckiej. Prezentujemy przepis na pyszną paprykowo-pomidorową sałatkę o mocnym a...czytaj więcej

 Turecka pizza Lahmacun

60 minut

trudny

Turecka pizza Lahmacun

Turecka odmiana włoskiego placka. Z jagnięciną, z dodatkiem kminu, cynamonu i zielonego chilli. Orientalny smak podkreślony m...czytaj więcej