

60 min

łatwy
Ezme - Turecka sałatka
Sałatka Ezme to przepis pochodzący z kuchni tureckiej. Prezentujemy przepis na pyszną paprykowo-pomidorową sałatkę o mocnym a...czytaj więcej
Kofta kebab to danie typowe dla kuchni Bliskiego Wschodu. Mięso mielone doprawiane jest charakterystycznymi przyprawami, podawane w chlebku arabskim lub na talerzu z frytkami, ryżem oraz surówkami. Popijane często napojem na bazie jogurtu - ayranem.
.
Mięso łączymy ze wszystkimi przyprawami, dodajemy około 2 łyżek zimnej wody. Dokładnie wyrabiamy, doprawiamy odrobiną soli, pieprzu i łyżeczką cukru. Mięsem obklejamy patyczki do szaszłyków. Gotowe smarujemy oliwą i grillujemy na patelni z każdej strony po 60 sekund, pamiętając, aby nie przesuszyć mięsa.
Podawać na chlebku arabskim z warzywami lub surówką oraz Ayranem do popicia.
60 min
łatwy
Sałatka Ezme to przepis pochodzący z kuchni tureckiej. Prezentujemy przepis na pyszną paprykowo-pomidorową sałatkę o mocnym a...czytaj więcej
60 minut
trudny
Turecka odmiana włoskiego placka. Z jagnięciną, z dodatkiem kminu, cynamonu i zielonego chilli. Orientalny smak podkreślony m...czytaj więcej
40 min
średni
Borek to najbardziej popularny placek w Turcji i typowe danie tej kuchni. Yufka to rodzaj cienkiego ciasta, chrupki, świetny...czytaj więcej
50 minut
średni
Przepyszne danie z regionu byłego Imperium Osmańskiego, popularne od Bałkanów po Egipt. Podstawą tego dania jest cukinia, a n...czytaj więcej