section-top-l

Kabak dolmasi – faszerowana cukinia

info

50 minut

info-persons

4

info-skill

średni

recipe

Pobierz przepis

Przepyszne danie z regionu byłego Imperium Osmańskiego, popularne od Bałkanów po Egipt. Podstawą tego dania jest cukinia, a nadzienie z mięsa wołowego wzbogacone aromatem mięty i czosnku dopełnia jego wschodni smak.

Składniki:

  • 2 sztuki cukinii
  • 1 łyżka oregano
  • 200 gramów mięsa wołowego mielonego
  • 4 łyżki ryżu
  • 0,5 pęczka świeżej mięty
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • sól do smaku
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 400 gramów  pomidorów pelatti
  • 0,5 szklanki bulionu mięsnego
  • 3 liście laurowe 
  • 2  ząbki czosnku
     

Sposób przygotowania:

Cukinie umyj i osusz, następnie przekrój w poprzek na połówki. Miąższ wydrąż z każdej z nich małą łyżeczką. Ryż przepłucz w zimnej wodzie.
Pomidory oraz cebulę pokrój w drobną kostkę, miętę drobno posiekaj. W misce połącz mięso, odsączony ryż, pomidory, koncentrat pomidorowy oraz cebulę. Dodaj oregano, miętę, sól, pieprz i wyrób jednolitą masę.
Mięsną masą nafaszeruj kawałki cukinii i ułóż je w niedużym garnku.
Pomidory pelatti połącz z bulionem, dodaj rozgniecione ząbki czosnku oraz liście laurowe. Pomidorowy sos wlej do garnka z cukiniami i zagotuj. Zmniejsz ogień, przykryj garnek i duś cukinie ok. 25 minut, do momentu, gdy ryż będzie już miękki. Gotowe cukinie podawaj z pomidorowym sosem z duszenia, udekorowane listkami świeżej mięty.
 

Inne przepisy Specfood

Ezme - Turecka sałatka

60 min

łatwy

Ezme - Turecka sałatka

Sałatka Ezme to przepis pochodzący z kuchni tureckiej. Prezentujemy przepis na pyszną paprykowo-pomidorową sałatkę o mocnym a...czytaj więcej

 Turecka pizza Lahmacun

60 minut

trudny

Turecka pizza Lahmacun

Turecka odmiana włoskiego placka. Z jagnięciną, z dodatkiem kminu, cynamonu i zielonego chilli. Orientalny smak podkreślony m...czytaj więcej