

60 min

łatwy
Ezme - Turecka sałatka
Sałatka Ezme to przepis pochodzący z kuchni tureckiej. Prezentujemy przepis na pyszną paprykowo-pomidorową sałatkę o mocnym a...czytaj więcej
Przepyszne danie z regionu byłego Imperium Osmańskiego, popularne od Bałkanów po Egipt. Podstawą tego dania jest cukinia, a nadzienie z mięsa wołowego wzbogacone aromatem mięty i czosnku dopełnia jego wschodni smak.
Cukinie umyj i osusz, następnie przekrój w poprzek na połówki. Miąższ wydrąż z każdej z nich małą łyżeczką. Ryż przepłucz w zimnej wodzie.
Pomidory oraz cebulę pokrój w drobną kostkę, miętę drobno posiekaj. W misce połącz mięso, odsączony ryż, pomidory, koncentrat pomidorowy oraz cebulę. Dodaj oregano, miętę, sól, pieprz i wyrób jednolitą masę.
Mięsną masą nafaszeruj kawałki cukinii i ułóż je w niedużym garnku.
Pomidory pelatti połącz z bulionem, dodaj rozgniecione ząbki czosnku oraz liście laurowe. Pomidorowy sos wlej do garnka z cukiniami i zagotuj. Zmniejsz ogień, przykryj garnek i duś cukinie ok. 25 minut, do momentu, gdy ryż będzie już miękki. Gotowe cukinie podawaj z pomidorowym sosem z duszenia, udekorowane listkami świeżej mięty.
60 min
łatwy
Sałatka Ezme to przepis pochodzący z kuchni tureckiej. Prezentujemy przepis na pyszną paprykowo-pomidorową sałatkę o mocnym a...czytaj więcej
60 minut
trudny
Turecka odmiana włoskiego placka. Z jagnięciną, z dodatkiem kminu, cynamonu i zielonego chilli. Orientalny smak podkreślony m...czytaj więcej
40 min
średni
Borek to najbardziej popularny placek w Turcji i typowe danie tej kuchni. Yufka to rodzaj cienkiego ciasta, chrupki, świetny...czytaj więcej
30
łatwy
Kofta kebab to danie typowe dla kuchni Bliskiego Wschodu. Mięso mielone doprawiane jest charakterystycznymi przyprawami, poda...czytaj więcej