Cypryjski ser, grecki sos i belgijskie frytki. Wyśmienite połączenie potraw z 3 krajów na jednym talerzu. Panierowane i smażone w głębokim tłuszczu kawałki halloumi, do tego belgijskie frytki i tzatziki podkreślające smak sera i ziemniaków.
Halloumi owijamy ręcznikiem papierowym i odciskamy z nadmiaru płynu. Ser kroimy w plastry, a następnie w dość grube słupki. Mąkę i bułkę tartą przesypujemy na osobne talerze. Jajko rozbełtujemy w miseczce. Słupki sera halloumi obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Ogórek ścieramy do miski na tarce o grubych oczkach, a następnie mocno odciskamy w dłoniach z nadmiaru płynu i przekładamy do osobnej miski. Dodajemy czosnek starty na tarce o drobnych oczkach. Doprawiamy solą i sokiem z cytryny. Dodajemy posiekaną miętę, koperek i oliwę z oliwek. Mieszamy i odstawiamy na ok. 5 minut, by smaki się połączyły. We fryturze smażymy frytki oraz panierowane słupki sera aż panierka nabierze złotego koloru. Podajemy z sosem tzatziki.