section-top-l

Frytki z halloumi i sosem tzatziki

info

45 min

info-persons

4

info-skill

średni

recipe

Pobierz przepis

Cypryjski ser, grecki sos i belgijskie frytki. Wyśmienite połączenie potraw z 3 krajów na jednym talerzu. Panierowane i smażone w głębokim tłuszczu kawałki halloumi, do tego belgijskie frytki i tzatziki podkreślające smak sera i ziemniaków.

Składniki:

  • 1/3 szklanki maki pszennej
  • 1 jajko 
  • ½ szklanki bułki tartej
  • 450 gram sera halloumi z miętą 
  • oliwa – do smażenia
  • sos tzatziki:
  • ogórek
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ szklanki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 garść świeżej mięty
  • 1 garść świeżego koperku
  • 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
  • 1 szczypta soli
     

Sposób przygotowania:

Halloumi owijamy ręcznikiem papierowym i odciskamy z nadmiaru płynu. Ser kroimy w plastry, a następnie w dość grube słupki. Mąkę i bułkę tartą przesypujemy na osobne talerze. Jajko rozbełtujemy w miseczce. Słupki sera halloumi obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Ogórek ścieramy do miski na tarce o grubych oczkach, a następnie mocno odciskamy w dłoniach z nadmiaru płynu i przekładamy do osobnej miski. Dodajemy czosnek starty na tarce o drobnych oczkach. Doprawiamy solą i sokiem z cytryny. Dodajemy posiekaną miętę, koperek i oliwę z oliwek. Mieszamy i odstawiamy na ok. 5 minut, by smaki się połączyły. We fryturze smażymy frytki oraz panierowane słupki sera aż panierka nabierze złotego koloru. Podajemy z sosem tzatziki. 

Inne przepisy Specfood

Stripsy w panierce

45 min

średni

Stripsy w panierce

Domowe Stripsy stworzone na wzór znanych i uwielbianych polędwiczek z KFC. Wyśmienite kawałki filetów z piersi kurczaka w ch...czytaj więcej

Sos belgijski do frytek

20 min

łatwy

Sos belgijski do frytek

Belgowie wymyślili nie tylko frytki, ale także doskonałe sosy do nich. Prostota składników wzbogacona i podkręcona octem oraz...czytaj więcej