section-top-l

Ezme - Turecka sałatka

info

60 min

info-persons

2 osoby

info-skill

łatwy

recipe

Pobierz przepis

Sałatka Ezme to przepis pochodzący z kuchni tureckiej. Prezentujemy przepis na pyszną paprykowo-pomidorową sałatkę o mocnym aromacie. Zalecamy produkty kroić ręcznie- wydłuży to czas prygotowania, ale jest to zdecydowanie warte! Do popijania obowiązkowo Ayran. Polecamy!

Składniki:

  • 4-5 pomidorów
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1-2 papryczki  chili lub jalapeno
  • 1 łyżeczka harissy lub innej ostrej pasty paprykowej - Gala Sos Harissa
  • 1 łyżka pasty pomidorowej 
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 10 listków mięty - Spec Mięta
  • 2 łyżki oliwy - Pietro Coricelli
  • 1 łyżka melasy z granatów (opcjonalnie) - Suntat Granatapfel
  • 1 -2 łyżki soku z cytryn 
  • sól - Spec Sól Spożywcza
  • sumak - Suntat Sumak
  • Antep Isot papryka - turecki czarny pieprz do smaku 

Sposób przygotowania:

Cebulę bardzo drobno pokroić ( można w blenderze), wymieszać z harissą i pastą pomidorową. Odstawić na bok. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, usunąć pestki zostawiając sam miąższ. Papryki pozbawić pestek. Pomidory pokroić w bardzo drobną kostkę, najlepiej ręcznie, papryczki, zioła jak najdrobniej posiekać  -  można w blenderze. 

W misce wymieszać cebulę z pomidorami, papryczkami i ziołami. Oliwę wymieszać z melasą, sokiem z cytryny, doprawić solą, pieprzem, sumakiem i tureckim pieprzem. Dodać do warzyw, wymieszać, doprawić harissą lub pastą paprykową jeżeli sałatka wydaje się nam mało ostra. Wstawić do lodówki, dobrze chłodzić przed podaniem. Podawać z pieczywem, najlepiej z płaskim, tureckim chlebkiem -  lavaszem. Smacznego!

Inne przepisy Specfood

 Turecka pizza Lahmacun

60 minut

trudny

Turecka pizza Lahmacun

Turecka odmiana włoskiego placka. Z jagnięciną, z dodatkiem kminu, cynamonu i zielonego chilli. Orientalny smak podkreślony m...czytaj więcej