

60 minut

trudny
Turecka pizza Lahmacun
Turecka odmiana włoskiego placka. Z jagnięciną, z dodatkiem kminu, cynamonu i zielonego chilli. Orientalny smak podkreślony m...czytaj więcej
Sałatka Ezme to przepis pochodzący z kuchni tureckiej. Prezentujemy przepis na pyszną paprykowo-pomidorową sałatkę o mocnym aromacie. Zalecamy produkty kroić ręcznie- wydłuży to czas prygotowania, ale jest to zdecydowanie warte! Do popijania obowiązkowo Ayran. Polecamy!
Cebulę bardzo drobno pokroić ( można w blenderze), wymieszać z harissą i pastą pomidorową. Odstawić na bok. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, usunąć pestki zostawiając sam miąższ. Papryki pozbawić pestek. Pomidory pokroić w bardzo drobną kostkę, najlepiej ręcznie, papryczki, zioła jak najdrobniej posiekać - można w blenderze.
W misce wymieszać cebulę z pomidorami, papryczkami i ziołami. Oliwę wymieszać z melasą, sokiem z cytryny, doprawić solą, pieprzem, sumakiem i tureckim pieprzem. Dodać do warzyw, wymieszać, doprawić harissą lub pastą paprykową jeżeli sałatka wydaje się nam mało ostra. Wstawić do lodówki, dobrze chłodzić przed podaniem. Podawać z pieczywem, najlepiej z płaskim, tureckim chlebkiem - lavaszem. Smacznego!
60 minut
trudny
Turecka odmiana włoskiego placka. Z jagnięciną, z dodatkiem kminu, cynamonu i zielonego chilli. Orientalny smak podkreślony m...czytaj więcej
40 min
średni
Borek to najbardziej popularny placek w Turcji i typowe danie tej kuchni. Yufka to rodzaj cienkiego ciasta, chrupki, świetny...czytaj więcej
50 minut
średni
Przepyszne danie z regionu byłego Imperium Osmańskiego, popularne od Bałkanów po Egipt. Podstawą tego dania jest cukinia, a n...czytaj więcej
30
łatwy
Kofta kebab to danie typowe dla kuchni Bliskiego Wschodu. Mięso mielone doprawiane jest charakterystycznymi przyprawami, poda...czytaj więcej