section-top-l

Domowa Pizza

info

45 min

info-persons

1 osoba

info-skill

średni

recipe

Pobierz przepis

Klasyczna pizza, na cienkim, chrupiącym cieście, z dodatkiem pomidorków koktajlowych, oliwek i aromatycznym sosem na bazie pomidorów, wędzonej papryki i cebuli. Delikatna ostrość sosu świetnie skomponowana z klasycznym salami i pieczarkami.

Składniki:

Ciasto:

  • -500 gram mąki 00
  • -paczka suchych drożdży
  • -szklanka letniej wody
  • -trochę oleju rzepakowego Kruszwica
  • -sól (ok. pół łyżeczki)

Sos:

  • -koncentrat pomidorowy np. Rolnik
  • -pomidory pelatti w puszce
  • -2 cebule
  • -sól
  • -pieprz
  • -papryka wędzona mielona Prymat
  • -oregano Prymat
  • -bazylia Prymat

Dodatki:

  • -salami
  • -pieczarki
  • -pomidorki koktajlowe
  • -żółty ser
  • -zielone oliwki GoodFood

Dodatkowo:

  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Mąkę mieszamy z drożdżami i solą, dodajemy olej oraz po trochu wodę i zagniatamy ciasto. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce aby urosło, min. godzina, może być nawet zostawione na całą noc.

Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ponownie z odrobiną mąki, rozwałkujemy na wybraną przez nas grubość i rozkładamy na blaszce uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu smarujemy odrobiną oleju.

Cebulę siekamy na drobną kostkę i podsmażamy do zeszklenia na oleju, dodajemy koncentrat pomidorowy i całość podsmażamy. Potem dodajemy pomidory, przyprawy i smażymy na małym ogniu aż sos troszkę odparuje i lekko zgęstnieje.

Wystygniętym sosem smarujemy pizzę i układamy na niej dodatki, posypujemy wszystko serem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200-220°, pizzę pieczemy ok. 20 minut, tak aby spód był lekko zrumieniony.

Inne przepisy Specfood

Pizza z kurkami

45 min

średni

Pizza z kurkami

Wyśmienita pizza z dodatkiem kurek, wzbogacona smakiem pasty z bakłażana i szynką prosciutto crudo. Smak grzybów podkreślony...czytaj więcej