Klasyczna pizza, na cienkim, chrupiącym cieście, z dodatkiem pomidorków koktajlowych, oliwek i aromatycznym sosem na bazie pomidorów, wędzonej papryki i cebuli. Delikatna ostrość sosu świetnie skomponowana z klasycznym salami i pieczarkami.
Ciasto:
Sos:
Dodatki:
Dodatkowo:
Mąkę mieszamy z drożdżami i solą, dodajemy olej oraz po trochu wodę i zagniatamy ciasto. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce aby urosło, min. godzina, może być nawet zostawione na całą noc.
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ponownie z odrobiną mąki, rozwałkujemy na wybraną przez nas grubość i rozkładamy na blaszce uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu smarujemy odrobiną oleju.
Cebulę siekamy na drobną kostkę i podsmażamy do zeszklenia na oleju, dodajemy koncentrat pomidorowy i całość podsmażamy. Potem dodajemy pomidory, przyprawy i smażymy na małym ogniu aż sos troszkę odparuje i lekko zgęstnieje.
Wystygniętym sosem smarujemy pizzę i układamy na niej dodatki, posypujemy wszystko serem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200-220°, pizzę pieczemy ok. 20 minut, tak aby spód był lekko zrumieniony.