section-top-l

Borek szpinakowy z chlebem Yufka

info

40 min

info-persons

4

info-skill

średni

recipe

Pobierz przepis

Borek to najbardziej popularny placek w Turcji i typowe danie tej kuchni. Yufka to rodzaj cienkiego ciasta, chrupki, świetny dodatek do wielu wschodnich dań. Borek nadziewany ostrymi papryczkami i szpinakiem, z dodatkiem sera feta i czosnku to wyśmienita przekąska dla miłośników wschodniej kuchni. Warty spróbowania i wprowadzenia do menu lokalu gastronomicznego serwującego dania typu kebab.

Składniki:

Ciasto:

  • 500 gramów mąki
  • 2 jajka
  • 200 mililitrów mleka
  • 40 gramów drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 0.5 łyżeczki cukru

Farsz:

  • 1  średnia czerwona cebula
  • 100 gramów sera feta
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 kilogram małych ostrych papryczek
  • 600 gramów świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 jajko

 

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Mleko lekko podgrzej w rondelku – rozpuść w nim drożdże, dodaj cukier i sól. Mąkę przesyp do miski, dodaj dwa jaja i powoli wlewaj mleko.
Ręką staraj się rozmieszać całość, po czym staraj się jak najbardziej napowietrzyć ciasto mieszając je owalnym ruchem. Nakryj ściereczką, pozostaw w ciepłym miejscu na około 40 minut, aż wyrośnie.

Farsz:

Cebulę, ostrą paprykę i czosnek pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oliwie ,dodaj szpinak. Całość odstaw do ostudzenia. Dodaj jajko, wszystko razem wymieszaj. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę, rozwałkuj - jeśli ciasto jest za luźne można dodać jeszcze mąki.
Z ciasta wytnij kwadraty 10 x 10 centymetrów, w środek włóż trochę szpinaku. Kwadrat złóż rogami do siebie, skręcając je z sobą. Tak przygotowanego „pieroga" odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.
Całość piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 20- 30 minut.

 

Inne przepisy Specfood

Ezme - Turecka sałatka

60 min

łatwy

Ezme - Turecka sałatka

Sałatka Ezme to przepis pochodzący z kuchni tureckiej. Prezentujemy przepis na pyszną paprykowo-pomidorową sałatkę o mocnym a...czytaj więcej

 Turecka pizza Lahmacun

60 minut

trudny

Turecka pizza Lahmacun

Turecka odmiana włoskiego placka. Z jagnięciną, z dodatkiem kminu, cynamonu i zielonego chilli. Orientalny smak podkreślony m...czytaj więcej