Borek to najbardziej popularny placek w Turcji i typowe danie tej kuchni. Yufka to rodzaj cienkiego ciasta, chrupki, świetny dodatek do wielu wschodnich dań. Borek nadziewany ostrymi papryczkami i szpinakiem, z dodatkiem sera feta i czosnku to wyśmienita przekąska dla miłośników wschodniej kuchni. Warty spróbowania i wprowadzenia do menu lokalu gastronomicznego serwującego dania typu kebab.
Ciasto:
Farsz:
Ciasto:
Mleko lekko podgrzej w rondelku – rozpuść w nim drożdże, dodaj cukier i sól. Mąkę przesyp do miski, dodaj dwa jaja i powoli wlewaj mleko.
Ręką staraj się rozmieszać całość, po czym staraj się jak najbardziej napowietrzyć ciasto mieszając je owalnym ruchem. Nakryj ściereczką, pozostaw w ciepłym miejscu na około 40 minut, aż wyrośnie.
Farsz:
Cebulę, ostrą paprykę i czosnek pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oliwie ,dodaj szpinak. Całość odstaw do ostudzenia. Dodaj jajko, wszystko razem wymieszaj. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę, rozwałkuj - jeśli ciasto jest za luźne można dodać jeszcze mąki.
Z ciasta wytnij kwadraty 10 x 10 centymetrów, w środek włóż trochę szpinaku. Kwadrat złóż rogami do siebie, skręcając je z sobą. Tak przygotowanego „pieroga" odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.
Całość piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 20- 30 minut.