Turecka odmiana włoskiego placka. Z jagnięciną, z dodatkiem kminu, cynamonu i zielonego chilli. Orientalny smak podkreślony miętą i limonką. Doskonałe danie dla miłośników kebabów i wschodnich smaków.
ciasto:
farsz:
W 0,5 szklanki letniej wody (40°C) rozpuść drożdże i cukier, szklankę przykryj ściereczką i odstaw na kilka minut tak, aby zaczyn zaczął pracować. Mąkę przesiej na stolnicę, połącz ją z solą i z ciepłym jeszcze zaczynem oraz oraz olejem. Całość dokładnie wymieszaj. Zagniataj ciasto przez 5 do 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne, w razie potrzeby dodając więcej mąki lub wody. Ciasto na koniec nie powinno być lepkie. Umieść je w dużej misce lekko nasmarowanej olejem. Przekręć ciasto, aby całe pokryło się olejem, również z wierzchu. Przykryj miskę ręcznikiem. Umieść w ciepłym miejscu na około 1,5 do 2 godzin. W kielichu rozdrabniacza umieść natkę pietruszki, chilli, miętę, cebulę, czosnek, całość dokładnie poszatkuj, a następnie odciśnij, usuwając nadmiar soku. Na pomidorach nożem zrób nacięcie, zanurz je na chwilę w gotującej się wodzie. Usuń z nich skórę i pestki, miąższ pokrój w drobną kosteczkę. Paprykę obierz i pokrój także w drobną kostkę. W misce połącz ze sobą mięso i zmiksowane przyprawy, przecier pomidorowy, pastę paprykową, dodaj pomidory i paprykę, całość dopraw do smaku mieloną kolendrą, słodką papryką, kminem rzymskim, cynamonem i solą. Wyrośnięte ciasto podziel na kilka mniejszych kęsów, rozwałkuj w miarę jak najcieniej, na cieście ułóż cienką warstwę mięsa. Placek z wierzchu posmaruj oliwą, wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez 7 min. Podawaj z kawałkami limonki.