section-top-l

Turecka pizza Lahmacun

info

60 minut

info-persons

4

info-skill

trudny

recipe

Pobierz przepis

Turecka odmiana włoskiego placka. Z jagnięciną, z dodatkiem kminu, cynamonu i zielonego chilli. Orientalny smak podkreślony miętą i limonką. Doskonałe danie dla miłośników kebabów i wschodnich smaków.

Składniki:

ciasto:

  • 5 gramów suchych drożdży - Drożdże Babuni
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 szklanki letniej wody (ok. 40°C)
  • 3 szklanki mąki uniwersalnej
  • 3 łyżeczki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka soli - Spec Sól Sporzywcza

farsz:

  • 1 kg jagnięciny lub wołowiny zmielonej (najlepiej oba gatunki mięsa)
  • 1 łyżka oregano - Prymat
  • 1 łyżka kminu rzymskiego mielonego - Prymat
  • 1 łyżeczka cynamonu - Spec Cynamon 
  • 1 średnia cebula
  • Pół zielonego chilli 
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 6 sztuk dojrzałych pomidorów średniej wielkości
  • 2 łyżki pasty z papryki - Univer Pasta z Paryki
  • 1 łyżka mąki pszennej  - Poiatti
  • Pęczek mięty - Spec Mięta
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej - Prymat
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry - Prymat
  • 1,5 łyżeczki soli - Spec Sól Spożywcza
  • 4 łyżki oliwy z oliwek - Pietro Coricelli
  • 2 sztuki limonki

 

Sposób przygotowania:

W 0,5 szklanki letniej wody (40°C) rozpuść drożdże i cukier, szklankę przykryj ściereczką i odstaw na kilka minut tak, aby zaczyn zaczął pracować. Mąkę przesiej na stolnicę, połącz ją z solą i z ciepłym jeszcze zaczynem oraz oraz olejem. Całość dokładnie wymieszaj. Zagniataj ciasto przez 5 do 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne, w razie potrzeby dodając więcej mąki lub wody. Ciasto na koniec nie powinno być lepkie. Umieść je w dużej misce lekko nasmarowanej olejem. Przekręć ciasto, aby całe pokryło się olejem, również z wierzchu. Przykryj miskę ręcznikiem. Umieść w ciepłym miejscu na około 1,5 do 2 godzin. W kielichu rozdrabniacza  umieść natkę pietruszki, chilli, miętę, cebulę, czosnek, całość dokładnie poszatkuj, a następnie odciśnij, usuwając nadmiar soku. Na pomidorach nożem zrób nacięcie, zanurz je na chwilę w gotującej się wodzie. Usuń z nich skórę i pestki, miąższ pokrój w drobną kosteczkę. Paprykę obierz i pokrój także w drobną kostkę. W misce połącz ze sobą mięso i zmiksowane przyprawy, przecier pomidorowy, pastę paprykową, dodaj pomidory i paprykę, całość dopraw do smaku mieloną kolendrą, słodką papryką, kminem rzymskim, cynamonem i solą. Wyrośnięte ciasto podziel na kilka mniejszych kęsów, rozwałkuj w miarę jak najcieniej, na cieście ułóż cienką warstwę mięsa. Placek z wierzchu posmaruj oliwą, wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez 7 min. Podawaj z kawałkami limonki.

Inne przepisy Specfood

Ezme - Turecka sałatka

60 min

łatwy

Ezme - Turecka sałatka

Sałatka Ezme to przepis pochodzący z kuchni tureckiej. Prezentujemy przepis na pyszną paprykowo-pomidorową sałatkę o mocnym a...czytaj więcej