Gwiazdki Michelin? Czemu nie...

specfood

Gwiazdki Michelin to najważniejsze wyróżnienie, jakie zostają przyznane restauracji, są symbolem luksusu i prestiżu. Przyznawane przez francuski przewodnik, który nieustannie ukazuje się od 1900 roku. Dzięki temu wyróżniona restauracja od razu staje się popularna i chętnie odwiedzana. Jednak nie ma łatwo. Dla szefów kuchni walka o jej zdobycie i utrzymanie to często jeden z najważniejszych celów zawodowych. Restauracje w Przewodniku Michelin, są oceniane według jakości dań, smaku, sposobie podania, stylu kuchni, ceny, oraz stałości poziomu kuchni lokalu. Natomiast wystrój samego lokalu, czy profesjonalizm obsługi nie ma znaczenia.  Każda restauracja może otrzymać maksymalnie 3 gwiazdki. Jedna oznacza bardzo dobrą restaurację, dwie rewelacyjną, natomiast trzy wyjątkową. W Polsce w 2020 roku Gwiazdki Michelin otrzymały trzy restauracje — Do Senses, Atelier Amaro, Bottiglieria 1881. 

Nie każda restauracja na świecie może ubiegać się o Gwiazdki Michelin. Jest ona przyznawana tylko w niektórych krajach i tylko w wybranych miastach.