Historia Hot-Doga


Im prościej - tym lepiej. Parówki i bułki, bo to o nich mowa. Swoją historią rzekomo siegają końcówki XV wieku, gdy w 1478 roku, we Frankfurcie nad Menem powstały pierwsze parówki. Inna wersja głosi, iż to rzeźnik Johann Georghehner w 1600 roku wynalazł kiełbaski dachsund, tzw. jamniki, które stając się popularne w Niemczech, wraz z imigrantami przybyły do Stanów Zjednoczonych. Wśród nich pojawić się miał niejaki Charles Feltman, który to w 1871 otworzył pierwszą budkę z hot-dogami, serwując parówki w bułce maślanej.

Skąd się wzięła nazwa hot-dog?


Geneza nazwy wiąże się z ciekawą legendą. Jak już wiemy kiełbaski "dachsund" wynalezione w 1600 przez Johanna Georghehnera przyjęły się jako jamniki. Legenda głosi, że jeden ze sprzedawców popularnych parówek, podczas meczu polo, skandował "Kupujcie jamniki, póki są gorące!". Jego rysownik, który sporządzał plakat nawołujący do kupna, nie był pewny poprawnego zapisu "dachsund", dlatego też na plakacie napisał po prostu "hot-dog".

Kwintesencja gorącego psa


Można by stwierdzić, iż hot-dog nie należy do trudniejszych w przygotowaniu potraw. Bułka, parówka lub kiełbaska plus sos - co mogłoby pójść nie tak? Okazje się, iż pomimo prostej receptury, by wydobyć pełnię smaku muszą zostać spełnione kluczowe warunki takie jak odpowiedni stopień przypieczenia bułki i parówki oraz pamiętać trzeba by nie przesadzić z sosami.

Hot-dog nie jedno ma imię


Okazuje się, iż wariantów hot-doga jest więcej niż klasyczny "gorący pies". Na przykład w Tajlandii spotkać możemy tzw. corn-doga, czyli parówkę w cieście kukurydzianym, smażoną na głębokim tłuszczu, która serwowana jest na patyku. Zaś kalifornijska wersja o ciekawej nazwie danger-dog okazuje się być kiełbaską owiniętą w bekon z dodatkiem grillowanej cebuli oraz sosu chilli con carne. Idąc dalej - w Paryżu napotkać się możemy na hot-doga w bagietce, zapiekany z serem, którego smak podkreśla sos grzybowy. Meksykańska wersja zaoferować nam może parówkę umieszczoną w chlebie zwanym talera, w którym znajduje się ponadto awokado, cebula, ser i majonez. Jak zatem widać wariacji jest wiele, przez co każdy powinien znaleźć odpowiednią wersję hot-doga spełniającą najśmielsze oczekiwania.

Święto hot-doga


Z czasem parówki z bułką zyskiwały coraz to większą popularność. Okazuje się, iż do tego stopnia, aż wywalczyły swoje własne kalendarzowe święto! Dzień hot-doga z okazji którego organizuje się konkursy jedzenia hot-dogów na czas przypada na 4 lipca (równolegle ze Świętem Niepodległości). Rekordzista miał w ciągu 10 minut zjeść aż 69 hot-dogów!

SPECjalna oferta


Hot-dog funkcjonuje na rynku gastronomicznym od wielu lat. To szybkie, łatwe i niedrogie danie, które znają wszyscy. Ciepła kanapka, której podstawą jest bułka i parówka, a dodatki doskonale podkreślają smak tych prostych składników. Najbardziej popularne są hot-dog amerykański i hot-dog francuski, a różnią się one rodzajem bułki i sposobem przyrządzania. Jaka jest najlepsza bułka i parówka do hot-doga? Zapoznaj się z naszą szeroką ofertą, w której mamy zarówno te podstawowe składniki jak i bogatą ofertę gotowych sosów, przetwory warzywne, frytki, frytury i tłuszcze, wszystko co potrzebne do stworzenia idealnego smaku. Oprócz tego oferujemy także opakowania i sprzęt gastronomiczny niezbędny do ich produkcji.